Annelies Steenbeke - Ultimen

X en Y

Wie me goed kent, weet dat ik me volledig kan verliezen in een boek, bij fictie dan toch. Recent was ik niet aanspreekbaar 😊: Vrijheid van Jonathan Franzen nam me helemaal mee. Echt een aanrader!

Maar ook non-fictie wordt door mij gretig aangeschaft. Ik heb het nodig om me ondersteund te voelen door modellen en wetenschappelijke inzichten. Kathleen Vangronsvelt, assistent-professor aan de Antwerp Management School raadde me een jaar geleden de ‘Canon van HRM’ aan, een boek van Peggy De Prins, Willem de Lange en Beatrice van der Heijden, en mijn bijbel ondertussen als het gaat over HR gerelateerde thema’s.

Over de wetenschap

Theorie van Murray en McGregor

Pagina 60 in het betreffende boek geeft inzicht in theorie X en Y, van Murray McGregor: “Het uitgangspunt van McGregor is dat managementgedrag wordt bepaald door de opvattingen die de manager erop na houdt. … Theorie X gaat ervan uit dat mensen een inherente hekel aan werk hebben en daarom directief moeten worden aangestuurd. … Theorie Y houdt in: werk is even natuurlijk als spel. Mensen zijn dan ook intrinsiek gemotiveerd om te werken. Door deze intrinsieke motivatie is externe controle onnodig. …”

Ik ben ervan overtuigd dat er nog een weg te gaan is om de kijk op het gedrag van medewerkers te veranderen naar theorie Y (ook soms bij mezelf …), maar ik doe er alles aan, zowel bij mezelf als binnen de organisaties die ik begeleid, om leidinggevenden te inspireren en op een positieve manier naar medewerkers te kijken. Nieuwsgierig naar meer? Koop het boek 😊 of contacteer me.

Ik ervaar de samenwerking met Annelies als zeer menselijk, to the point en sterk coachend.

Ze doet mij nadenken over de organisatie en de business zonder daarbij de mensen uit het oog te verliezen, sterker nog: ze zet me aan me om vanuit de mens naar de andere organisatiegebieden te kijken.Dat alles steeds met een gezonde kijk en interesse op finance. Ze is resultaatgericht en heeft een sterke focus op de gezondheid van onze organisatie.

– Stijn Caels – CEO Solid Talent –

Op zoek naar een mentor die je doet reflecteren over jouw leiderschapsstijl?

Neem contact met mij op!